Sākums / Par visu / Taizemiešu virtuve
3 jūlijs, 2015

Taizemiešu virtuve

Ievietots: Par visu : Fellini

Viena no eksotiskākajām un pasaulē iecienītākajām virtuvēm ir Taizemes virtuve. Taizemiešu virtuve ir radusies gan Ķīnas, gan Indijas, gan Birmas, gan Laosas nacionālo virtuvju ietekmē, taču, protams, tai ir arī daudz nacionālā klimata pārtikas produktu, kas kopā ar citu tautu virtuvēm rada neatkārtojamu garšas buķeti. Taizemiešu virtuve tradicionāli balstās uz 5 pamatgaršām – sāļu, saldu, skābu, rūgtu un asu. Īpatnējo garšu radīšanai tiek izmantoti dažādi pārtikas produkti un garšvielas, kas sastopamas tikai Taizemē.

Tā kā taizemiešu virtuve ir viena no austrumu virtuves daļām, tad viens no galvenajiem produktiem, kas tiek izmantots uzturā un ēdienu pagatavošanā, ir rīsi. Pārsvarā rīsi tiek izmantoti kā pamatēdiens, kam pievienoti gan dārzeņi, gan mērces, gan gaļa, gan dažādas jūras veltes. Taču blakus rīsiem pamatēdienos tiek plaši izmantotas arī nūdeles. Turklāt nūdelēm ir arī dažādi veidi, kas vairo garšas daudzveidību. Uzturā tiek lietotas rīsu nūdeles, olu nūdeles un pupiņu nūdeles. Katrai nūdeļu šķirnei ir savas gan garšas, gan izskata, gan pagatavošanas nianses – atšķirībā no olu un pupiņu nūdelēm, rīsu nūdeles nav jāvāra, bet gan tikai jāpatur 5 – 10 minūtes karstā ūdenī. Arī nūdeļu formas ir dažādas – ir gan ļoti plānas un šauras nūdeles, gan platas un biezas.

Taizemiešu virtuve nav iedomājama bez dārzeņiem un augļiem, kuru šķirnes šajā zemē ir ļoti daudzveidīgas un līdz ar to arī ēdienu variācijas ar vienu dārzeni vai augli ir vairākas. Taizemiešu virtuvē tiek izmantoti tādi dārzeņi kā baklažāni, pupiņas un to asni, dažādi ķirbji, kukurūza, ķīniešu selerija, redīsi, lotusa sakne, ūdens kastaņi, sīpoli un citi dārzeņi. No augļiem visbiežāk tiek izmantoti banāni, jo tie jau vairākus gadsimtus šajā zemē tiek kultivēti. Taizemē ir vairāk kā 30 banānu šķirnes, kuras visas tiek izmantotas ēdienu pagatavošanā. Turklāt ēdienos izmanto gan banānu ziedus, gan mizas. Banānu lapas gan netiek ēstas, taču ar to palīdzību tiek gatavoti ēdieni – lapās ietin citus pārtikas produktus un grilē, cep, tvaicē. Vēl taizemiešu virtuvē izmanto tādus augļus kā papaija, mango, līča, guava, rambutāns, tamarinds, laims, apelsīns, arbūzs un citus eksotiskos augļus, kuri Eiropā nemaz nav sastopami.

Neatņemama taizemiešu virtuves sastāvdaļa ir kokosriekstu piens, kas plaši tiek izmantots dažādu ēdienu gatavošanā – visbiežāk biezzupās un desertos. Visbiežāk kokosriekstu piens tiek izmantots savienojumā ar čili pipariem. Tā kā paši pipari ir ļoti asi, tad kopā ar kokosriekstu piena atvēsinošajām īpašībām tiek radīta maiga ēdiena garšas kombinācija. Taizemiešu virtuvē vispār tiek izmantotas ļoti daudz garšvielas, un čili pipari ir viena no tām. Tomēr agrāk taizemiešu virtuvē šī garšviela nemaz netika izmantota, jo pašu piparu Taizemē ieveda tikai 16. gadsimtā. Toties kopš tā laika ir radītas vairāk kā 30 čili šķirnes, kuru garša var būt pat dedzinoši asa. Turklāt jo mazāks pipars, jo asāks pārsvarā tas ir. Plaši ēdienos tiek izmantots arī karijs, kas ir neatņemama taizemiešu ēdienu sastāvdaļa. Bieži vien tiek gatavotas karija pastas, kas pēc tam tiek izmantotas ēdienos – dažādas garšvielas un augi samalti pastā. Taizemē ir vairāki karija pastu veidi – sarkanais, dzeltenais, zaļais un oranžais, kā arī Mussaman un Penang.

Taizemiešu virtuvē nav iespējams iztikt bez zivīm – ir gan treknas un liesas zivis, gan saldūdens un jūras zivis. Visbiežāk ēdienos izmanto jūras asarus, skumbriju, foreli, tilapia. Tāpat izmanto ar kalmārus, garneles, austeres un gliemenes. Katram no šiem jūras produktiem ir daudzveidīgas un atšķirīgas sāļuma pakāpes, kā arī garšas nianses ir gan spēcīgas, gan ne tik izteiktas. Atkarībā no garšas niansēm zivis un vēžveidīgie tiek lietoti dažādu ēdienu gatavošanā.