Sākums / Par visu / Somu virtuve
6 augusts, 2015

Somu virtuve

Ievietots: Par visu : Fellini

Somu virtuve izveidojusies, patiecoties gan ģeogrāfiskajam novietojumam, gan vēsturiskiem notikumiem. Tā apvieno gan Eiropas virtuves, gan zviedru virtuves, gan krievu virtuves iezīmes. Tā kā Somijā ir vairāk kā tūkstotis ezeru, kā arī to apskalo gan Botnijas, gan Somu līcis, līdz ar to viena no svarīgākajām pārtikas grupām, kas tiek daudz patērēta un arī izmantota nacionālo ēdienu pagatavošanā, ir zivis. Taču ziemeļvalstu iezīme ir ne tikai zivis, bet arī gaļa, turklāt tā vairs nav tikai liellopu, cūkas un vistas gaļa – somu virtuvē ir iespējams nobaudīt arī ziemeļbrieža gaļas neatkārtojamo garšu.

Visbiežāk dažādu ēdienu pagatavošanā tiek izmantotas tādas zivis kā forele, lasis un siļķe. Viens no somu virtuves nacionālajiem ēdieniem ir kalakukko – maizē tiek iecepta zivs un speķis vai gaļa. Tas ir viens no sātīgākajiem un pašiem somiem mīļākajiem ēdieniem. Tāpat tradicionāli dažādi citi zivju ēdieni – graavi lohi (sālīta forele savā sulā), rosolli (siļķes salāti), kalakeiito (zivju zupa). Zivju zupas turklāt tiek kombinētas ar citām kultūrām nesavienojamiem pārtikas produktiem. Piemēram, somu virtuvē bieži vien tiek pasniegta piena zivju zupa. Tāpat viens no ikdienišķākajiem ēdieniem, kurš kļuvis par somu nacionālās virtuves sastāvdaļu, pateicoties zviedru iekarojumam, ir zirņu zupa. Agrāk, kad zviedru karalis gribējis gūt lielāku peļņu no somu zemniekiem, viņš noteicis, ka reizi nedēļā visiem jāēd lētā zirņu zupa. Līdz ar to ēdienā neiztērētā nauda nonāca karaļa rokās.

Somu virtuvē bieži vien tiek cepti dažādi pīrāgi, kas ir tieša ietekme no krievu virtuves. Pīrāgos tiek pildīta, protams, tradicionālā zivs, tomēr tikpat bieži tiek pildīti arī ar gaļu, aknām, dažādiem dārzeņiem; neizpaliek arī saldie pīrāgi, kuru pagatavošanā tiek izmantoti augļi, rieksti. Viens no nacionālās somu virtuves ēdieniem ir pīrāgs ar gaļu un rīsiem.

Tradicionālos gaļas ēdienos somi izmanto cūkas, liellopu, vistas, jēra, kā arī ziemeļbrieža, aļņa, polārā zaķa un irbes gaļu. Viens no senākajiem gaļas ēdieniem ir karjalanpaisti – cūkgaļas, liellopu vai jēra gaļas cepetis ar sīpoliem. Somijas ziemeļos iecienīta ir tieši ziemeļbrieža gaļa, līdz ar to šajā reģionā nereti iespējams nobaudīt žāvēta ziemeļbrieža cepeti jeb poronkäristys. Viena no īpatnējākajām somu kultūras un tieši arī virtuves iezīmēm ir saunas desa jeb lenkkimakkara. Desa tiek ietīta folijā un tad cilvēks dodas saunā kopā ar visu desu. Kamēr notiek karsēšanās process apmēram 85 grādu karstumā, tikmēr arī folijā tītā desa atrodas uz karstajiem akmeņiem un gatavojas. Neatņemama sastāvdaļa, ēdot desu un arī citus gaļas ēdienus, ir sinepju pievienošana. Somu sinepes ir vienas no labākajām pasaulē līdz ar to pat ne pārāk garšīga desa kopā ar dzeltenīgo maisījumu kļūst par vienu no gardākajiem ēdieniem.