Sākums / Par visu / Sava picērija
24 novembris, 2015

Sava picērija

Ievietots: Par visu : Fellini

Mums visiem garšo picas, jo pica ir viens no tiem ēdieniem, ko praktiski nekad neapnīk ēst, jo picas ir iesējams izveidot ar ļoti daudz un dažādām garšām un tāpēc katrs var iegūt tieši sev visgardāko un patīkamāko garšu sajaukumu. Tāpēc arī picu restorāni, jeb picērijas ir atrodami uz katra stūra un cilvēki parasti gan pasūta picas uz mājām vai uz ballītēm, gan arī vienkārši dodas uz šīm picērijām, lai ar draugiem pasēdētu un nobaudītu kādu no plašā klāstā pieejamajām picām. Bet cik ienesīgs tad ir picu bizness un vai šādu biznesu vispār ir vērts taisīt?

Picērijas uzsākšana varētu būt viena no visvairāk uzsāktajām uzņēmējdarbībām, bet līdz ar to arī viena no riskantākajām, jo, lai nodrošinātu konkurētspējīgas cenas, garšu un apkalpošanu ir vajadzīgas gan lielas investīcijas vai krediti gan arī arī tiešām liela apņēmība padarīt savu picēriju par labāko. Latvijā ir vairāki lieli picēriju zīmoli, kuri iz izpletušies pa visu valsti un ar savām cenām ir spējuši iegūt pietiekoši lielu apmeklētāju skaitu lai varētu tikt uzskatīti par veiksmīgiem biznesiem. Bet tur pretī mazās picērijas, kuras ir katrā kaut cik lielākā pilsētā nav spējušas izaugt un parasti arī paliek par mazajiem biznesiem, kuriem ir savi patstāvīgie klienti un no kuru ienākumiem tad arī ir iespējams uzturēt pašu biznesu un samaksāt algu picērijas saimniekam, kas parasti tad arī ir cepējs, pārdevējs un mārketinga eksperts. Šāds bizness ir ļoti atkarīgs no tā, cik garšīgu tad picērijas pavāram izdodas izveidot šo picu un arī no cenas, kuru tad viņš var piedāvāt, bet pamatā jau ir tas, cik daudz cilvēku tad viņam ar savu picu izdodas piesaistīt un cik kļūst par vismaz daļēji patstāvīgajiem klientiem.

Lai atvērtu savu picēriju noteikti ir vajadzīga liela uzņēmība, bet daudz svarīgāka jau ir iepriekš minētā nauda, kas ir nepieciešama lai iegādātos cepšanas krāsni, pirmos produktus, reklāmas un protams arī algu pats sev un arī darbiniekiem, ja tev tādi būs. Noteikti, ka uzņēmuma pašā sākumā tā ieņēmumi būs ļoti mazi tāpēc ir jārēķinās ar vismaz 6 mēnešu līdz viena gada periodu, kurā katru mēnesi tiks zaudēta nauda un tāpēc šeit tad arī ir vajadzīgi naudas līdzekļi, lai varētu izdzīvot, kamēr izdodas uzaudzēt šo biznesu par pietiekoši lielu, lai tas pats varētu sākt pelnīt. Picu cenas noteikti nedrīkst būs lielas un tām būtu jābūt mazākām par tuvākajiem konkurentiem, bet picu garšai, savukārt, būtu jābūt labākai par konkurentiem un tāpēc arī ir vajadzīga šī nauda, kas aprasti tiek iegūta no patēriņa kredīta vai pat ilgāka termiņa aizdevuma, lai varētu nostrādāt savu picu cepšanas metodi un atklāt visus uzņēmumam vajadzīgos mainīgos lielumus, lai pēc tam tikai varētu domāt par kvalitāti un izplešanos.

Jebkura uzņēmuma mērķis ir peļņa un par radot savu picēriju tavs galamērķis noteikti būtu peļņa, kas, savukārt, nozīmētu to ka tev būtu jārada labākā pica un labākā apkalpošana, lai klienti izvēlētos tieši tevi un tad tu varētu gūt šo peļņu. Tāpēc arī šāds bizness ir jāveido tikai tad, ja tu tiešām zini, ka tas ir tas, ko tu gribi darīt tuvāko gadu laikā, jo pretējā gadījumā tas ātri vien bankrotēs!