Sākums / Par visu / Pasaules labākie restorāni
10 jūlijs, 2015

Pasaules labākie restorāni

Ievietots: Par visu : Fellini

Ik gadu dažādu nacionalitāšu pārstāvju žūrija, kuru sastāda labākie restorānu kritiķi, noskaidro pasaules labākos restorānus, vērtējot ne tikai ēdienus, bet arī interjeru, tā sabalansētību, harmoniju, arī atmosfēru, apkalpošanu un citus restorānu biznesā nozīmīgus faktorus.

Jau ilgus gadus pasaules 50 labāko restorānu topā ir kāds ģimenes uzņēmums, kuru vada trīs brāļi. Vairāku gadu garumā, nepārtraukti uzlabojot restorāna un ēdienu kvalitāti, Spānijā, Žironas pilsētā esošais restorāns “El Celler de Can Roca” beidzot nokļuvis restorānu līdera pozīcijā. Restorāns tika dibināts 1986. gadā, kad divi no Roca ģimenes brāļiem nolēma atvērt paši savu restorānu. 2007. gadā viņiem pievienojās arī jaunākais brālis un nu visi ir restorāna šefpavāri, kas gan katrs tomēr atbild par savu jomu – ēdienu oriģinalitāti un produktu sabalansētību un harmoniju, māksliniecisko noformējumu, kā arī par vīniem. Kopā brāļu komanda panākusi, ka restorānam ir piešķirtas 3 Mišelin zvaigznes, kas norāda uz restorāna augstās kvalitātes līmeni. Turklāt šis ir viens no restorāniem, kurš nemitīgi aug un attīstās, radot aizvien jaunas un restorānu tīklā nebijušas idejas gan attiecībā uz ēdieniem, gan klientu apkalpošanu un citām restorānu biznesa jomām. Tā kā restorāns atrodas Spānijā, tad lielākoties produkti tiek iegādāti no vietējiem reģioniem. Tāpat arī ēdienkartē ir daudz jūras velšu un citu Spānijai raksturīgu produktu.

Otrs pasaules labākais restorāns atrodas turpat Vidusjūras reģionā Itālijā, Modenā. Restorāna nosaukums ir “Osteria Francescana” un tās šefpavārs ir Massimo Bottura. Jau vairākus gadus šis restorāns ir pasaules labāko restorānu vidū, līdz beidzot ir sasniedzis 2. vietu. Tā neatkārtojamība slēpjas apstāklī, ka šefpavārs nebaidās savienot pārsteidzošus un it kā nesavienojamus produktus. Gatavošanas stils ir drosmīgs un pat ironisks, Massimo Bottura nebaidās pārkāpt vispārpieņemto normu robežas, rezultātā iegūstot pirmklasīgus ēdienus. Ēdienkartē ir apvienotas tradīcijas ar moderno. Arī šis restorāns ir ieguvis trīs Mišelin zvaigžņu novērtējumu. Ēdienu gatavošanā tiek izmantoti vietējo reģionu sezonālie produkti, kas ir augstākās kvalitātes.

3. vietu pasaules labāko restorānu starpā ir ieguvis skandināvu restorāns “Noma”, kas atrodas Kopenhāgenā, Dānijā. Šefpavārs ir Renē Redzepi un paša restorāna nosaukums ir radies, apvienojot divus vārdus – “nordisk” (ziemeļu) un “mad” (ēdiens). Šis restorāns ir viens no pirmajiem jaunās skandināvu virtuves aizsācējiem. Ēdienu gatavošanā tiek izmantoti tikai vietējo reģionu sezonālie produkti, kā arī tiek godinātas skandināvu tradīcijas. Ēdienu klāsts ir plašs un nacionāls, kā arī pavāri bieži vien pārsteidz savus klientus ar īpašu ēdienu pasniegšanas veidu vai arī dekorācijām, piemēram, ēdiens tiek pasniegts uz karstiem akmeņiem, tiek dekorēts ar sūnām, kadiķu zariņiem vai zāles stiebriem. Atšķirībā no Spānijas restorāna “El Celler de Can Roca” un Itālijas “Osteria Francescana”, skandināvu restorāns “Noma” ir ieguvis 2 Mišelin zvaigznes.

Pasaules labāko restorānu vidū ir arī restorāni “Central” no Peru, “Eleven Madisson Park” no Ņujorkas, “Mugaritz” no Spānijas, “Dinner by Heston Blumenthal” no Londonas, “Narisawa” no Japānas un vēl daudzi citi.