Sākums / Par visu / Meksikāņu virtuve
6 augusts, 2015

Meksikāņu virtuve

Ievietots: Par visu : Fellini

Meksikāņu virtuves tradīcijas un pati kultūra jau ir izveidojusies pirms vairākiem tūkstošiem gadu, turklāt tā lielā mērā nav mainījusies līdz pat mūsdienām. Šīs virtuves ēdieni ir ļoti iecienīti arī citur pasaulē – lielākoties gan valda priekšstats, ka meksikāņu ēdieni ir ļoti asi, jo bieži vien tiek pievienoti dažādi garšaugi un čili pipari, tomēr ēdiens šajā reģionā ir ļoti daudzveidīgs, tāpēc ko sirdij tīkamu var atrast ikviens.

Meksikā ir vairāki reģioni, kuros ir atšķirīga nacionālā virtuve – tā kā Meksiku apskalo divi okeāni, tad tiem tuvākajos reģionos ēdienu pagatavošanā daudz tiek izmantotas jūras veltes – astoņkāji, zivis, mīdijas, austeres, bruņurupuči un citi produkti. Vidienes reģionos, kur ir daudz karstāks un sausāks klimats, viens no komponentiem ir kaktuss, tāpat atšķirībā un okeānu reģioniem pārsvarā tiek izmantota putna un mājlopa gaļa. Populārs ir kaktusu ēdiens ar nosaukumu “Nopal”. Meksikāņu virtuvē daudzos ēdienos tiek izmantota kukurūza, pupiņas un citi pākšaugi, tāpat ēdienu gatavošanā izmanto kartupeļus.

Laika gaitā meksikāņu virtuves pamatproduktiem pievienojās arī citi – ievestie produkti, kurus līdz ar to arī plaši sāka pielietot nacionālo ēdienu gatavošanā. Viens no šāda veida produktiem, kas tika kultivēts, ir rīsi. Tagad šos graudaugus ļoti bieži pasniedz kopā ar jau tradicionālajiem ēdieniem. Meksikā ieveda arī zirņus, kviešus, cukurniedres, pētersīļus, bietes, sīpolus, kas daudzveidoja šo nacionālo virtuvi.

Meksikāņi ēdienu gatavošanā ļoti daudz izmanto dažādas garšvielas. Lai gan daudzas no tām padara ēdienu daudz asāku, tomēr tieši tas arī iezīmē meksikāņu virtuves īpatnības. Plaši tiek izmantoti čili pipari – halapenjo, mulatos, pasilja un daudzi citi, jo Meksikā tiek audzētas pat vairāk kā 70 dažādas aso piparu šķirnes.
Pasaulē populārākie meksikāņu ēdieni ir burito, enčiladas (parasti ar vistas gaļu), načo, tortiljas, kesediljas. Tā kā viena no pamata pārtikas grupām ir dārzeņi, tad tradicionāla un ļoti zināma ir Gvakamoles mērce, kas tiek gatavota no avokado.

Meksikāņu virtuve patiešām spēj piedāvāt plašu ēdienu klāstu un nesalīdzināmu garšu buķeti. Latvijā un daudzās citās pasaules vietās slavens ir “TexMex” restorānu tīkls, kas piedāvā viena Meksikas reģiona, kuru sauc tieši tāpat kā uzņēmumu, tradicionālos ēdienus. Īpaši iecienīta meksikāņu virtuve ir tieši Norvēģijā.
Kā jebkurā nacionālajā virtuvē, arī meksikāņu virtuvē nozīmīga loma ir vietējiem dzērieniem. Meksikas reģionos, tā kā tur pieejami kaktusi, populārākais alkoholiskais dzēriens ir tekila. Atšķirībā no citām valstīm, uz kurām tekila tiek eksportēta, Meksikas reģionos ir pieejams ļoti plašs šī dzēriena klāsts – ir vairāk kā 20 dažādas tekilas šķirnes. Tāpat arī pie ēšanas kultūras pieder cigāri, kuri tiek smēķēti ļoti daudz un ilgi. Tiek uzskatīts, ka cigārus nepīpē tikai tie, kas tos nevar atļauties.