Sākums / Par visu / Lietuviešu virtuve.
28 februāris, 2016

Lietuviešu virtuve.

Ievietots: Par visu : Fellini

Mūsdienās, mūs vilina iespēja apmeklēt eksotisku virtuvju restorānus, izbaudīt ēdienu brīnumaino garšu, sajust to aromātu, kas valda apkārt.

Arī lietuvieši gadu simtiem ir veidojuši unikālu ēdienu paleti, kuru ir iespaidojušas citu tautu kultūras. Tieši ar to, Lietuva atšķiras citu Baltijas valstu vidū. Savdabīgi ēdieni ir katram Lietuvas novadam, tāpēc, bieži vien uzskata, ka eksistē nevis viena, bet vairākas lietuviešu virtuves.

Viena no lietuviešu virtuves īpašībām ir tā, ka viss viņu ēdiens ir ļoti “mājīgs”. Receptēs bieži vien var redzēt nosaukumus “mājas”, “lauku”, piemēram, “mājas biezpiens”, “lauku krējums”. Tāpēc arī lietuviešu virtuvei ir tāda mājīguma, siltuma un sirsnīguma piegarša.

Vēl viena raksturīga lietuviešu virtuves īpatnība – sātīgums un kaloritāte. Jo pilnas lietuviešu pusdienas paredz četrus ēdienus, kuri jums būs jāpieveic. Piemēram kuģelis – liels gaļas un kartupeļu sacepums, kuru pagatavo vienam cilvēkam. Lietuviešiem vajag būt ļoti labai apetītei, jo tieši tāda ir vajadzīga, lai tiktu galā ar ēdienu.

Starp citu, atgriezt šķīvi, ja, jūs neesat pieskāries ēdienam, skaitās sliktais tonis. Ja ēdienu pasūtat restorānā, tad aprēķiniet savas iespējas, jo jums būs jāapēd viss. Jau no viduslaiku sākuma, tiek uzskatīts par tradīciju, lietot sātīgu, kalorijām bagātu ēdienu, kurš atgriež spēkus pēc smagas darba dienas.

Gandrīz katrā lietuviešu virtuves ēdienā ir sastopami kartupeļi. Par lietuviešu kroņa ēdienu tiek uzskatīts vedarai – cūku zarnas pildītas ar rīvētiem kartupeļiem. Kartupeļu ēdieni Lietuvā ir ļoti daudzveidīgi – pildīti kartupeļi, kartupeļu klimpas, kartupeļu pankūkas, dažādi kartupeļu pildījumi, nav iespējams nosaukt visus ēdienus, kuri tiek pagatavoti no kartupeļiem.

Vēl, lietuvieši savos ēdienu receptēs bieži izmanto pienu un piena produktus. Daudzi noteikti ir dzirdējuši par auksto biešu zupu, kuras pagatavošanai izmanto kefīru. Šis ēdiens ir lietuviešu saimnieču lepnums, jo tas ir īsts šedevrs. Šajā valstī liela uzmanība tiek piešķirta biezpienam. To ēd kā patstāvīgu ēdienu un bieži vien izmanto arī kā sastāvdaļu citiem ēdieniem.

Svarīga vieta Lietuvas virtuvē ir zupām. Tās gatavo no dārzeņiem, mājputniem, meža medījumiem un pat no alus.

Vēl viena lietuviešu virtuves īpatnība – ķimenes. Tas ir viens, no tiem nedaudzajiem produktiem, kurš viennozīmīgi asociējas ar Lietuvu. Ķimenes izpilda garšvielu un piedevu lomu, ir labs ēdienu aromatizētājs, tam ir arī ārstnieciskas īpašības – tās paātrina vielmaiņas procesus. Tas ļoti svarīgi ir tiem, kuri nodarbojas ar lietuviešu virtuves gastronomiskajām baudām – sātīgo lietuviešu ēdienu ēšanu. Skābēti kāposti ar ķimenēm – neatņemama virtuves sastāvdaļa. Pie gaļas ēdieniem parasti pasniedz rudzu maizi ar ķimenēm. Tāda maize ilgi nepaliek cieta un ilgi saglabā savu aromātu.

No dzērieniem ir populārs mājās gatavots alus, kuru vāra no miežu iesala, un kvass. Kā uzkodu pie alus pasniedz mājas sieru, vārītus zirņus un vēžus.