Sākums / Par visu / Krievu virtuve
4 augusts, 2015

Krievu virtuve

Ievietots: Par visu : Fellini

Krievu virtuve daudzējādā ziņā atšķiras no citu tautu virtuvēm. Lai gan latviešiem tā ir labi pazīstama, jo Latvija kādreiz bijusi PSRS sastāvā, tomēr pārējām nacionalitātēm slāvu ēdieni bieži vien liekas dīvaini, jo vienā ēdienā tiek apvienotas garšas un komponenti, kas šķiet pilnībā nesavienojami. Kopumā krievu virtuve ir diezgan konservatīva un eksperimentēt ir ļoti grūti, jo katrs ēdiens, lai gan var šķist diezgan vienkāršs, tomēr ir izsmalcināts – katra sastāvdaļa ir pārdomāta un nav aizvietojama.

Spilgta krievu virtuves iezīme ir trekni, vārīti ēdieni. Kaut gan kristīgajā tradīcijā tiek piekopts gavēnis, tomēr ārpus šī laika krieviem patīk ļoti sātīgi paēst. Pati ēšanas kultūra arī ir ar savām īpatnējām iezīmēm. Tradicionāli maltītēs tiek pasniegti ļoti daudzi un dažādi ēdieni – galds vārda tiešākajā nozīmē ir nokrauts no vienas vietas. Ēdieni uz šķīvja tiek likti pat ar kaudzēm. Ēšana ir garš process – no galda neviens nepieceļas, kamēr vēders nav pārbāzts un bikšu siksna nav attaisīta. Noteikti neatņemama ēdienreižu sastāvdaļa ir arī dzeršana. Krievu virtuve un vodka ir gluži kā viens veselums, kas nav atdalāmi. Tāpat lielā cieņā ir alus. Alkohols vispār krievu virtuves reģionos ir ļoti iecienīts un tiek arī patērēts lielos daudzumos. Krievu virtuvē nacionāls dzēriens ir tēja, kurai ir pievienots ievārījums vai arī cukurs.

Krievu virtuvē lielā cieņā ir dažādu veidu zupas, piemēram, borščs, soļanka, rosoļņiks, skābētu kāpostu zupa, tāpat ir arī daudz auksto zupu paveidu. Viena no tradicionālākajām krievu virtuves zupām ir okroška. Šai zupai ir vairākas variācijas, tomēr pamata sastāvdaļa ir nemainīga – kvass vai arī kefīrs, tāpat šī ir viena no tām zupām, kas ir jāēd auksta. Soļanka ir viena no iecienītākajām siltajām zupām, kas bieži vien tiek gatavota arī Latvijā. Nereti tajā tiek salikti visi produkti, kas atrodas ledusskapī, jo tā ir viena no sātīgākajām zupām.

Svarīga krievu virtuves sastāvdaļa ir arī pelmeņi. Tie tiek pildīti ne tikai ar gaļu, bet arī ar dārzeņiem un citiem komponentiem. Noteikti pie krievu virtuves pieder arī dažādu veidu pankūkas, kas tiek pildītas gan ar gaļu, gan ikriem, gan biezpienu, gan sieru. Tiek bieži vien cepti rauga pīrāgi, kur arī tiek ieceptas dažādas sastāvdaļas, kas kopā nesavienojas citu tautu tradicionālajās virtuvēs. Tāpat daudz tiek gatavoti arī sirņiki jeb biezpiena plācenīši.

Tikai retais ārzemnieks sadūšojas pagaršot vienu no ierastākajiem krievu virtuves ēdieniem – šubu jeb siļķi kažokā. Šis ēdiens daudzos svētkos tiek gatavots arī latviešu mājās. Krievu virtuvē tiek gatavoti arī tādi ēdieni kā hrenovina, vinegrets. Gluži tāpat kā latviešu virtuvē, arī krieviem ļoti liela nozīme ir maizei. Visbiežāk tiek ēsta tieši no rudziem cepta rupjmaize.