Sākums / Par visu / Ķīniešu virtuve
10 jūlijs, 2015

Ķīniešu virtuve

Ievietots: Par visu : Fellini

Ķīniešu virtuve ir viena no senākajām un tradīcijām bagātākā; tās vēsture sniedzas jau 7`000 gadus senā pagātnē. Ēšanai un ēdienam Ķīnas kultūrā ir liela nozīme, tāpēc arī pati ķīniešu virtuve ir izkopta un ar dažādām niansēm, kas to atšķir no citām austrumu virtuvēm. Pats svarīgākais, kas izceļ ķīniešu ēdienus ir kontrasti, kas tiek izmantoti ēšanas procesa laikā – ēdieni tiek pasniegti kontrastējošos pāros, piemēram, sāļš un salds, maigs un ass. Tāpat kā japāņu virtuvē, arī ķīniešiem svarīga ir produkta naturālā garša, tāpēc ēdieni tiek pasniegti svaigā, jēlā veidā.

Ķīniešu virtuves ēdieni tradicionāli sastāv no divām daļām – fan un cai. Fan ir ēdienreizes pamatprodukti – rīsi, kas visbiežāk tiek izmantoti visās austrumu kultūrās, nūdeles, graudaugi un pākšaugi, kā arī maize. Toties cai ir gaļa, zivis, dārzeņi, kas kalpo kā piedeva pamatēdienam. Lielākā daļa ķīniešu izmanto rīsus gandrīz katrā ēdienreizē, Taču Ķīnas reģiona ziemeļu daļas iedzīvotāji vairāk patērē kviešu produktus. Tikai 1/5 no visas maltītes sastāda kāda cita pārtikas grupa.

Ķīnas lielās teritorijas dēļ ir izveidojušies četri lieli reģioni, kam katram ir savi tradicionālie ēdieni un ierastie pārtikas produkti. Viens no šiem reģioniem ir Sičuanu, kas ir arī pati Ķīnas visblīvāk apdzīvotā vieta, valsts dienvidrietumu daļa. Šis reģions ir galvenais rīsu un garšaugu importā uz citiem gan Ķīnas, gan ārzemju reģioniem. Šajā vietā tradicionālie ķīniešu virtuves ēdieni ir ļoti asi, kā arī tos pasniedz ļoti karstus. Ēdienu pagatavošanā izmanto čili, kā arī melnos un sarkanos piparus.

Otrs ķīniešu virtuves reģions, kam ir izteikti tradicionālie ēdieni, ir Pekina. Tā kā Ķīnas ziemeļdaļā pamatprodukts ir kvieši un to izstrādājumi, tad šajā reģionā tiek gatavoti ēdieni tieši no šiem miltiem – nūdeles, pelmeņi, pankūkas. Ļoti iecienītas ir arī dažādas sāļās mērces. Tradicionālākais šī reģiona ēdiens ir Pekinas pīle, kuras gatavošanā arī tiek izmantota tradicionālā ķīniešu virtuves mērce.

Trešais Ķīnas reģions, kas izceļas ar atšķirīgu ēdienu klāstu, ir Guandžau, kas atrodas Ķīnas dienvidos. Šīs ķīniešu virtuves ēdieni ir pasaulē viszināmākie. Tie ir daudz maigāki, salīdzinot ar Sičuanu reģiona ēdieniem. Ēdienu pamatā ir dārzeņi un gaļa. Šīs ķīniešu virtuves produktos ir liela jūras iemītnieku, dārzeņu un augļu daudzveidība, kas atrodama subtropu joslā.

Ceturtais reģions pārstāv Ķīnas dienvidaustrumu ēšanas kultūru un atrodas Šanhajā. Taču tā kā šī pilsēta ir salīdzinoši jauna, tad tai nav senu tradicionālo ēdienu. Lielākā daļa šīs virtuves ēdienu un to gatavošana ir ietekmējusies no Eiropas kultūras. Taču Šanhaja atrodas reģionā, kur jūras veltes – zivis , vēžveidīgie, krabjveidīgie un citi jūras produkti – ir pieejami visu gadu, līdz ar to lielākā daļa Šanhajas ķīniešu virtuves sastāv no dažādiem zivju ēdieniem. Šie ēdieni ir garšas ziņā ļoti daudzveidīgi un bagātīgi, kā arī sāļi.

Ķīnas virtuves kultūrā liela nozīme ir ne tikai pašam ēdienam, bet arī galda kultūrai un piederumiem. Lielākajai daļai pasaules sabiedrības ķīniešu virtuve asociējas ar irbulīšiem, jo agrāk ķīnieši patiešām izmantoja tikai koka, ziloņkaula vai cita materiāla irbulīšus. Ēst ar dakšām un nažiem nebija pieņemts, jo tie tika uzskatīti par ieročiem.

Tradicionāli, ēdot ķīniešu ēdienu, nav pieņemts klāt dzert aukstus dzērienus, jo pastāv uzskats, ka šādā veidā ēdiens lēnāk pārstrādājas. Tāpēc ķīnieši ēšanas laikā piedzer klāt siltu tēju.