Sākums / Par visu / Itāļu virtuve
4 augusts, 2015

Itāļu virtuve

Ievietots: Par visu : Fellini

Itāļu virtuve ir viena no senākajām un tradīcijām bagātākajām nacionālajām virtuvēm. Lai gan paši itāļi neuzskata, ka viņiem ir tāda kopīga nacionālā virtuve – dažādos reģionos tradicionālie ēdieni atšķiras – tomēr ir dažādas iezīmes, kas atšķir itāļu virtuvi no visas pasaules nacionālajām virtuvēm. Itāļu virtuve ir diezgan vienkārša – ēdienu pagatavošanā tiek izmantoti vietējie produkti, kas ir svaigi un kvalitatīvi. Ēdienos tiek izmantoti vienkārši komponenti – tam iemesls meklējams vēsturē, kad itāļu tauta bija vēl nabadzīga. Lai gan ekonomiskā situācija un ēdienu pagatavošanas iespējas ir mainījušās uz labo pusi, tomēr joprojām, balstoties savā kultūras vēsturē, parasti tiek sastāvdaļās izmantoti graudaugi, olīveļļa, jūras veltes un citi produkti, kas sastopami apkārtnē. Atšķirībā no citām nacionālajām virtuvēm, kur jūtams konservatīvisms, itāļi nebaidās eksperimentēt.

Iedomājoties Itāliju, bieži vien prātā nāk divas lietas – pica un pasta. Šie ēdieni ar ļoti daudzām variācijām patiešām arī ir vieni no galvenajām sastāvdaļām itāļu virtuvē. Picas tiek ceptas visos Itālijas reģionos, bet īpaši dienvidos. Picu veidi ir tik dažādi, ka pilnīgi ikviens spēs atrast tādu picu, kas var sniegt neatkārtojamu baudījumu garšas ziņā. Tradicionāli uz picām tiek likti produkti, kurus var atrast šajā dienvidu zemē – gan jūras veltes (mīdijas, austeres, jūras zāles), gan dažādas gaļas (vista, šķiņķis, salami), protams, arī sieri. Šis piena produkts – siers – pats par sevi ir itāļu virtuvē ir ļoti svarīgs. Siera veidi ir ļoti daudzi – gan mīkstie, gan cietie, gan pūdētie, gan asie, gan maigie. Piemēram, Buratta, Gorgonzola, Gran Moravia, Mascarpone, Mozarella, Ricotta un vēl daudzi citi.

Dažādo veidu pastas un kombinācijas ar mērcēm ir viena no svarīgākajām itāļu virtuves sastāvdaļām. Turklāt ir gan svaigas, gan žāvētas pastas, kuru forma, konsistence, krāsa var ļoti atšķirties. Pazīstamākās pastas ir spageti, bucatini, fetuccine, tagliatelle, linguine. Visā pasaulē ir zināms viens no itāļu makaronu ēdieniem – lazanja, kura tiek gatavota gan ar malto gaļu, gan pupiņām, gan dažādiem citiem dārzeņiem.

Tāpat kā citās dienvidu zemēs, arī Itālijā viens no galvenajiem dzērieniem ir vīns. Vīnogas tiek audzētas turpat dažādos Itālijas reģionos, nodrošinot daudzveidīgu garšas buķeti. Iecienīti ir arī dzirkstošie vīni. No karstajiem dzērieniem pats populārākais ir espreso. Šādas kafijas dzeršana ir ikdienišķa itāļu dienas sastāvdaļa. Bieži vien tiek dzerti arī kapučīno, kam klāt tiek pievienots ļoti daudz piena.

Ēdienu pagatavošanā noteikti tiek izmantota olīveļļa. Svarīgas garšvielas ir baziliks, pašas olīvas, oregano, safrāns un citas. Itāļi ir viena no tām kultūrām, kurai ēdiena baudīšana ir svēts un cienījams process. Ēšanas laikā nekas cits nenotiek – dzīve it kā uz pāris stundām apstājas. Ēdot itāļi nekad nesteidzas, bet gan lēnām izbauda katru kumosu – steigšanās ir kā itāļu virtuves apvainošana.