Sākums / Par visu / Indiešu virtuve
3 jūlijs, 2015

Indiešu virtuve

Ievietots: Par visu : Fellini

Indiešu virtuve ir viena no senākajām, tās vēsture ir ļoti sena, kā arī ēdienu klāsts ir daudzveidīgs un atšķiras no citām pazīstamajām virtuvēm. Indiešu virtuvē ļoti svarīgs ir arī pats ēšanas process, jo Indijā un citās apkārt esošajās zemēs maltīte ir svēta; tiek ļoti cienīts un godāts gan pagatavotais ēdiens, gan produkti, no kā tas ir gatavots, kā arī ēšanas laikā ir savas tradīcijas, kas tiek ievērotas, jo pret maltīti ir vērsta sakrāla attieksme. Indijas virtuve ir ļoti daudzveidīga, turklāt arī dažādos Indijas reģionos tā ir atšķirīga. Tradicionālie ēdieni spilgti atspoguļo Indijas kultūru, tajā valdošās reliģijas. Turklāt ēdienu gatavošana ir gandrīz kā māksla, kuras prasmes tiek nodotas no paaudzes paaudzē. Nonākot pie senas indiešu ģimenes, kuras virtuvē ir daudz un ļoti senas tradicionāls receptes, ikviens nacionālais ēdiens tiek gatavots ar īpašu kaisli un atdevi.

Pats svarīgākais indiešu virtuvē ir garšvielas un dažādie garšaugi, kuri tiek pievienoti ēdienam ne tikai garšas un krāsas dēļ, bet arī ārstnieciskos nolūkos. Īstens indiešu virtuves praktizētājs zinās, kādi garšaugi ir jāpievieno ēdienam, lai tas dotu ne tikai gastronomisko baudījumu, bet arī uzlabotu veselības stāvokli. Daudzveidīgo un eksotisko garšvielu klāsts noteikti ir indiešu virtuves lepnums. Ēdienu gatavošanā tiek izmantotas tādas garšvielas kā turmeriks, kardamons, ķimenes, safrons, fenugrīks, dažādu šķirņu čili, melnie un baltie pipari, krustnagliņas, kanēlis, anīss, lauru lapas, kurkums, fenheļa sēklas. Eksotiska un indiešu virtuvei raksturīga garšviela ir kaltēts mango pulveris, nigella, sierāboliņš, rožūdens, granātābolu sēklu pulveris un daudzas citas Indijas reģionam raksturīgas garšvielas un garšaugi. Tradicionāli ēdieni tiek gatavoti ar gī sviestu, tāpat nozīme ir dažādām eļļām – zemesriekstu, sinepju, rapšu, linsēklu, kokosriekstu un sezama.

Tāpat kā citām austrumu virtuvēm, arī indiešu virtuves pamatā ir rīsu. Tomēr nozīmīga loma ir arī īpašiem kviešu miltiem jeb atta no kuriem tiek ceptas maizes un plāceņi. Tāpat ēdienos izmanto dažādus pākšaugus un graudaugus, piemēram, tiek izmantotas lēcas, to variācijas, kā arī ir vairāk kā 50 šķirņu pākšaugi.

Ļoti daudz ēdienu gatavošanā tiek izmantoti piena produkti – tiek lietots gan svaigs piens ar dažādām garšvielām, gan piena produkti – jogurti, rūgušpiens, panīrs. Piena produktu klāsts un izmantojums indiešu virtuvē ir ļoti liels, līdz ar to Indijā ir ļoti daudz arī ganāmpulku. Taču tas nenozīmē, ka indiešu virtuvē ir arī ļoti daudz gaļas ēdienu. Saskaņā ar Indijā esošām reliģijām, indiešiem ir aizliegts ēst gaļu, tāpat arī govs viņiem ir svētais dzīvnieks. Taču ir arī dažādi gaļas produkti un ēdieni, kas tomēr tiek gatavoti. Visbiežāk tiek izmantota cūkgaļa un vistas gaļa. Attiecībā uz cūkgaļu tiek izmantots pilnīgi viss – pat cūkas aste.

Indiešu virtuvei ir raksturīgi arī īpaši saldie ēdieni, kurus nevar sajaukt ne ar vienas citas kultūras saldumiem. Tie tiek gatavoti no piena produktiem, panīra, kokosriekstu skaidiņām, žāvētiem augļiem, riekstiem, miltiem. Salduma radīšanai tiek pievienots palmu cukurs. Tradicionāli indiešu saldumi tiek dekorēti un pasniegti ar tīra sudraba lapiņu. Populārākie saldumi ir rasgulla, ladoss, jelabs, barfi un citi, kuriem ir arī dažādas variācijas.

Austrumu virtuvē ļoti populārs un atsvaidzinošs dzēriens ir laima sula, kam pievienots sāls un cukurs. Karstākā laikā tiek gatavots lassi – ūdens tiek sajaukts ar jogurtu, dažādām garšvielām un sāli, kamēr viss kļūst putojošs. Tradicionāli tiek pievienots arī grauzdēts kurmins.