Sākums / Par visu / Grieķu virtuve
10 jūlijs, 2015

Grieķu virtuve

Ievietots: Par visu : Fellini

Grieķu virtuve ir ieguvusi īpašu popularitāti ar savu neatkārtojamo, bet patiesībā vienkāršo un nacionālo virtuvi. Grieķu virtuve ir sena, kā arī daudzas receptes tiek nodotas no paaudzes paaudzē.

Tā kā Grieķija ir viena no Vidusjūras valstīm, tad, protams, grieķu virtuvē liela nozīme ir jūras veltēm. Daudz un dažādos veidos tiek gatavotas gan zivis, gan kalmāri, gan omāri, gan austeres, gan garneles, gan mīdijas un citi jūrā dzīvojoši dzīvnieki. Grieķu tavernās, kuras grieķu, kā arī tūristu vidū, ir populāras vakarēšanu vietas, ikvienam jūras produktu cienītājam ir iespējams izvēlēties sev tīkamāko zivi vai citu jūras radību, kas tiek gan grilēta, gan apcepta. Neatņemama sastāvdaļa, kas tiek pasniegta klāt jūras veltēm, ir īpaša mērce, kas pagatavota no citronu sulas un olīveļļas. Olīveļļa pati par sevi viena no svarīgākajām grieķu virtuves sastāvdaļām, jo nav iedomājams gandrīz neviens ēdiens, kur netiktu izmantota šī veselīgā eļļa. Turklāt tieši olīveļļa ir viens no galvenajiem faktoriem, kāpēc Grieķijas iedzīvotāji dzīvo tik ilgi; olīveļļas lietošana nepaaugstina holesterīna līmeni. Grieķu virtuvē svarīga loma ir ne tikai ir olīveļļai, bet arī pašaām olīvām, kas tiek izmantotas daudzu maltīšu gatavošanā. Tās izmanto gan kā uzkodas, gan salātu piedevas, gan gatavojot gaļas un zivs ēdienus, kā arī bieži tiek ieceptas maizē.

Grieķu virtuvē svarīga loma ir ne tikai zivīm, bet arī gaļai. Visbiežāk tiek gatavota tieši jēra gaļa. Citu liellopu gaļa tradicionāli tiek gatavota ievērojami mazāk, arī piena produkti tiek lietoti salīdzinoši maz. Jēra gaļa un cūkgaļa bieži vien tiek grilēta, noteikti klāt tiek pievienotas dažādas garšvielas, kas padara ēdiena garšu īpašu un aromātu – neaizmirstamu. Visbiežāk tiek lietotas tādas garšvielas kā oregano, baziliks, fenheļa sēklas, ķiploki, sīpoli, pētersīļi, pipari, vīna etiķis, lauru lapas un citi garšaugi.

Svarīga loma grieķu virtuvē ir maizei. Visbiežāk gan mazos tirdziņos, gan citur tiek pārdota pitas maize, kuru lieto vienkārši kā uzkodu. Tāpat dažādi mīklas izstrādājumi ir nozīmīgi grieķu virtuves konditorejā, kur tiek gatavotas dažādas kārtainas kūciņas, pīrāgi un citi izstrādājumi. Bieži vien tiek izmantoti žāvēti augļi, rieksti. Viens no populārākajiem grieķu virtuves konditorejas izstrādājumiem ir baklava – kārtaina kūciņa, kurai pa vidu tiek pildīts riekstu, cukura, sīrupa un krustnagliņu maisījums.

Grieķu virtuvē svarīga loma ir dažādu veidu salātiem. Paši populārākie ir grieķu salāti, kas jau pazīstami visā pasaulē. To pagatavošanā tiek izmantots arī viens no svarīgākajiem grieķu virtuves produktiem – fetas jeb kazas siers. Šim sieram tiek pievienotas olīvas, tomāti, gurķi, zaļās pupiņas – sastāvdaļas, kuras visbiežāk tiek izmantotas dažādu salātu pagatavošanā. Salātos tiek izmantoti arī baklažāni un saulē kaltēti produkti. Attiecībā uz fetas sieru tas tiek izmantots ne tikai salātos, bet arī dažādos pīrāgos kā pildījums. Bieži kazas siers tiek gatavots kombinācijā ar spinātiem – šādu pīrāgu sauc par spanokopita.

Grieķu virtuvē nozīmīgs pārtikas produkts ir arī vīnogas. Tā kā Grieķijas klimatiskie apstākļi ļauj vīnogulāju stādus audzēt, tad ēdienu gatavošanā visbiežāk izmanto tieši dažādos Grieķijas reģionos audzētas vīnogas. Ēdienu pagatavošanā tiek izmantotas ne tikai ogas (gan salātos, gan pamatēdienos, gan saldajos ēdienos), bet arī lapas. Tajās bieži vien tiek ietīti sieri, tai skaitā kazas siers, un citi pārtikas produkti, piemēram, austeres vai mīdijas. Pēc tam vīnogu lapās ietītie produkti visbiežāk tiek grilēti, taču ēdienu iespējams pagatavot arī citādāk. No vīnogām tiek darināts arī vīns – agrāk gan grieķu vīns nebija no labākajiem, taču pēdējos gados vīndaru prasmes un vīnu gatavošanas tehnikas ir uzlabojušās, līdz ar to grieķu vīns kļūst pasaulē aizvien vairāk atzīts, īpaši baltvīns.

Tāpat kā citās Vidusjūras zemēs, arī Grieķijā viens no ēdienu pamatproduktiem ir makaroni, kas tiek gatavoti dažādās variācijās. Makaroniem noteikti tiek pievienotas arī dažādas mērces, piemēra, populārā beshamel mērce.