Sākums / Par visu / Ēģiptiešu virtuve
4 augusts, 2015

Ēģiptiešu virtuve

Ievietots: Par visu : Fellini

Ēģiptiešu tradicionālā virtuve veidojusies, saplūstot sīriešu, libāniešu, palestīniešu, turku un grieķu virtuvēm. Tā spilgti atspoguļo pašas Ēģiptes vēsturi un kultūru. Kopumā ēģiptiešu virtuve ir diezgan vienkārša – ēdieni pagatavoti no svaigiem un sezonāliem produktiem, tie var būt gan maigi un viegli, gan arī sātīgi un trekni.
Svarīgākie ēdieni šajā nacionālajā virtuvē ir maize, pupas un rīsi. Maize ir pamatēdiens, kuram ir dažnedāžādas variācijas. Populārākā ir pitas maize. Galvenā atšķirība starp dažādajiem maižu veidiem ir miltos – maize, kas cepta no smalkajiem miltiem (aysh shami) vai arī arī no rupjajiem miltiem (aysh baladi). Maize bieži vien tiek cepta arī ar dažādiem pildījumiem. Populāra ēģiptiešu virtuves sastāvdaļa ir arī citi miltu izstrādājumi, piemēram, pīrāgi.

Atšķirībā no citu kultūru nacionālajām virtuvēm ēģiptieši ikdienā maz lieto uzturā gaļu. Ēdieni, kuru pagatavošanā izmantota gaļa, parasti tiek pasniegti tikai restorānos. Uzturā tiek lietota vistas gaļa, jēra gaļa. Lai gan daļa Ēģiptes iedzīvotāju ir musulmaņi, tomēr pieejama arī cūkgaļa.

Pupas ir viens no svarīgākajiem pārtikas produktiem. Tāpat kā citi graudaugi, piemēram, lēcas un arī rīsi, pupas veido vienu no galvenajām pārtikas grupām, kas izmantota ēģiptiešu virtuvē. Tiek gatavoti dažādi sautējumi un biezzupas. Klasisks ēģiptiešu virtuves ēdiens, ko bieži vien ēd tieši brokastīs, ir fulj – vārtītas pupas, kas pagatavotas skābenā citronu mērcē. Klāt tiek pievienoti arī dažādi zaļumi un garšvielas. Pupas un citi pākšaugi ir sastāvā arī kādam citam ļoti populāram ēdienam – taameija. Tas ir viens no ēdieniem, kam tiek pievienotas veģetāras frikadeles. Ikdienā viens no populārākajiem ēdieniem ir košari. To gatavo no vārītiem rīsiem, makaroniem, lēcām un dažādām graudzālēm. Pēc tam to visu pievieno ceptiem sīpoliem. Pāri šim maisījumam tiek pārlieta asa mērce, kuras pagatavošanā izmantoti tomāti un dažādas garšvielas.

Svarīga ēģiptiešu virtuves sastāvdaļa ir dažādi augļi, kurus vietējie iedzīvotāji audzē visu cauru gadu, piemēram, apelsīni, sarkanie apelsīni, melones, plūmes, aprikozes un citi. No augļiem gatavo arī dažādas uzkodas – žāvētus augļus jeb mohamas. Augļi tiek izmantoti arī saldo ēdienu gatavošanā – iecepti dažādos pīrāgos, pildīti pankūkās. Noteikti svarīga loma ēģiptiešu virtuvē ir riekstiem, jo šajā apvidū to ir vairāki veidi. Tradicionāli ēģiptiešu virtuves saldie ēdieni ir baklava, kas gatavota no mīklas, medus un riekstiem, fatir – dažādu veidu pildītās pankūkas, basbousa – medū izmērcēta mannas mīkla, kas garnēta ar dažādiem riekstiem.