Sākums / Par visu / Cik maksā atvērt pašam savu restorānu?
14 jūlijs, 2015

Cik maksā atvērt pašam savu restorānu?

Ievietots: Par visu : Fellini

Restorāni un kafejnīcas dod mums iespēju ne tikai izbaudīt to sajūtu, ka tev pašam nav jāgatavo ēdiens un ka kāds pagatavo gardu ēdienu tavā vietā, bet restorāni arī nereti ļauj mums izbaudīt dažādu virtuvju ēdienus un pamēģināt tādu ēdienu, kādu tu vēl nekad neesi ēdis. Taču, ja tu jebkad esi domājis pats par sava restorāna vai kafejnīcas izveidi, tad tev noteikti vajadzētu izlasīt šo rakstu par to, ar kādām izmaksām tad ir jārēķinās, atverot pašam savu restorānu?

Pirmais, par ko ir jādomā, kad tu sāc domāt pats par savu restorānu, ir telpas. Tev pašā sākumā būtu nepieciešams atrast piemērotas telpas, piemērotu vietu, kur tu varētu ietilpināt savu restorānu. Šeit protams ir jādomā arī par to, vai tu uzreiz vēlies nopirkt šīs telpas, vai tomēr tikai tās īrēt , un vai tās vispār ir piemērotas vai pielāgojamas restorāna vajadzībām, tas ir, vai tajā jau ir vai ir iespējams ierīkot, piemēram, virtuvi, apmeklētāju tualetes, vietu, kur sēdēs apmeklētāji un citas restorāniem raksturīgas telpas iezīmes.

Pēc tam tev noteikti ir arī jāpadomā par to, kā dabūt visas nepieciešamās licences un atļaujas, lai tu vispār varētu uzsākt sava restorāna darbību. Bieži vien tieši restorāniem un kafejnīcām ir visai grūti saņemt visas atļaujas, jo šādām iestādēm ir jāatbilst virknei dažādu nolikumu un noteikumu, kā arī šo licenču iegūšana nereti arī maksā visai dārgi.

Vēl es noteikti ieteiktu padomāt arī par apdrošināšanas nokārtošanu, jo restorāns tomēr ir iestāde, kurā var notikt virkne dažādu negadījumu vai tīšu zādzību, tādēļ, ja nu pēc restorāna atvēršanas kas tāds gadās, tad vismaz apdrošināšana nodrošinās, ka tu būsi spējīgs atpakaļ saņemt vismaz nelielu naudas summu.
Vēl protams, ikvienam restorānam ir nepieciešams daudz un dažāds aprīkojums sākot no virtuves iekārtām, līdz traukiem un ērtiem galdiņiem un krēsliem. Un jāsaka, ka visas šīs preces nav no tām lētākajām, tādēļ, pat, ja tev pietika nauda visa iepriekš aprakstītā iegādei, iespējams, tev vajadzētu padomāt par kredīta aizņemšanos, lai iegādātos visu nepieciešamo tehniku un lai tavs restorāns varētu pilnvērtīgi strādāt.

Ja tu esi ticis līdz punktam, ja tev ir gan telpas, kur atvērt restorānu, gan visas nepieciešamās atļaujas un arī restorānam nepieciešamais aprīkojums, divas pēdējās lietas, par ko tev ir jādomā, ir darbinieki un tas, kādas būs tava restorāna cenas. Darbinieki – pavāri, viesmīļi, restorāna menedžeris – ir restorāna darbības pamatā, un, ja tev neizdodas nolīgt čaklus un rūpīgus darbiniekus, tad ir liela iespēja, ka tavs restorāns izgāzīsies. Bet, runājot par produktu cenām, tev noteikti ir nepieciešams atrast savu ēdienu un dzērienu cenu zelta vidusceļu, jo šīm cenām vajadzētu būt pietiekami dārgām, lai tās atmaksātu ēdienu sastāvdaļu iegādi un to pagatavošanu, un vēl arī nodrošinātu restorānam peļņu, taču tajā pašā laikā šīs cenas nedrīkst būt astronomiskas, jo īpaši, ja tavs restorāns ir pavisam jauns.